Ny modell för SBL Herr
Nyhetsartikel
Publicerad 2024-03-25
I förra veckan fattade Förbundsstyrelsen beslut om en ny modell för SBL Herr från och med säsongen 2025-2026. Ärendet har beretts av Tävlingsutskottet i dialog med serieföreningarna för SBL Herr och Superettan Herr.
Nytt upplägg för SBL Herr
Behovet av att tänka om kring upplägget i SBL Herr har vuxit fram under en rad år. Samtidigt som trycket att spela i förbundsserierna aldrig har varit högre har föreningar inte velat ta klivet upp i högsta serien, vilket lett till en liga med få lag. Skillnaderna i overheadkostnader har angetts som den enskilt största faktorn till att föreningar valt att stanna i Superettan och främst handlar det om ökade domarkostnader samt resekostnader.
I en serie med få lag drivs också föreningar till stora ekonomiska åtaganden för att kunna skapa en trupp som kan vara med och tävla på ett utvecklande sätt. Förbundsstyrelsen anser att den ekonomiska risken med att ta klivet upp i SBLH är verklig och behöver åtgärdas, men att vi samtidigt behöver upprätthålla en god standard på produkten SBLH och inte bromsa de föreningar som redan idag är kommersiellt och professionellt utbyggda. Ambitionen med detta arbete har därför varit att hitta kompromisser som ger vid handen att föreningar kan växa in i SBLH-kostymen utan att ta alltför stora ekonomiska risker.
– Arbetet som lett fram till denna nya modell har präglats av en god dialog mellan SBBF och intresseföreningarna för SBL Herr samt Superettan Herr. Vi är alla överens om att en tydlig seriestruktur och en stark högstaliga är viktig ur såväl ett utvecklings- som kommersiellt perspektiv. Vår förhoppning är att med de åtgärder som nu presenterats kunna skapa bättre förutsättningar för fler föreningar att ta nästa steg, säger Susanne Jidesten, ordförande SBBF.
14 lag i SBL Herr med 26 matchers grundserie
Från och med säsongen 2025/26 kommer SBL Herr att bestå av de 14 föreningar som placerat sig högst upp i seriesystemet, och som godkänts av elitlicensnämnden. Serien kommer att spelas enligt hemma/borta-modell vilket innebär 26 matchers grundserie, efter vilken två lag flyttas ned till Superettan och två lag flyttas upp. Föreningarna kommer att kunna välja matchdagar, men matcher av derbykaraktär och i övrigt matcher mellan föreningar som önskar det, ska även fortsättningsvis spelas vardagar. Ambitionen ska vara att matcher ska spelas alla veckans dagar. Dubbelmöten kommer att godkännas för de föreningar som så önskar och dispenser kommer att kunna sökas för hemmaarenor, dock ska en minimistandard gällande golv och tv-produktion upprätthållas. De föreningar som 2025/26 tar klivet upp från Superettan Herr kommer de två första säsongerna att erlägga subventionerade serieavgifter till en nivå i linje med Superettan.
– Vi välkomnar SBBF beslut, en utökning av antalet lag ger en ny plattform. Fler lag betyder att svensk herrelit i basket kommer att finnas på fler orter än idag. Vi ser särskilt framemot att få med lag från storstadsregionerna. Det kommer förbättra såväl de sportsliga som kommersiella möjligheter. Det ökar möjligheterna att få mer publik till våra arenor och fler som kan se våra matcher i digitala kanaler. Den successivt ökade professionaliseringen, som blir nödvändig, kommer också att möjliggöra att det blir fler spelare, ledare och befattningshavare som kan försörja sig på sin sport, säger Föreningen Basketligan Herrs ordförande Sören Westin.
De utgångspunkter som legat till grund för beslutet har varit att:
- En kommersiellt mer attraktiv högstaserie behöver en tydlighet kring upp och nedflyttning, och en större nationell spridning.
- SBL-föreningar är, och har ännu större potential i framtiden att vara, regionala baskethubbar att inspirera unga spelare och skapa ett regionalt samt lokalt intresse.
- Ett större antal lag i SBLH skulle ge vid handen att ambitionsmässiga skikt utkristalliseras, och i en större liga finns bättre förutsättningar för fler lag att känna att man kan vara med och tävla.
- Det ger fler arbetstillfällen för coacher och större möjligheter för fler svenska spelare att tävla på den högsta nivån, vilket främjar en god spelar- och ledarutveckling.
- Föreningar måste ges möjligheter att växa in i SBL-kostymen och att gradvis bygga en mer professionell organisation och verksamhet.
– Vi ser positivt på denna utveckling av Svenska Basketligan Herr. Det blir förhoppningsvis ett klart enklare steg att avancera från Superettan till Svenska Basketligan. Vi hoppas också att det även under framtida säsonger skall finnas en strävan för lagen i Superettan att ta sig upp en nivå. När det finns ett tävlingsmoment och fler matcher som är avgörande för upp- och nedflyttning blir också publik- och medieintresset större, säger Björn Göransson, SEH-föreningen.
Vid frågor kontakta
Tävlingsansvarig Olle Lundén, olle.lunden@basket.se eller 08-699 63 11
T.f. generalsekreterare Lars Johansson, lars.johansson@basket.se eller 070-229 52 20.
Mer från Svensk Basket
Senaste nyheterna
Ordförande har ordet | DECEMBER
Året går mot sitt slut och det är dags att summera 2024. Vilket år för svensk basket!
Dopinglistan 2025 på svenska
Det är viktigt att du som idrottar - oavsett på vilken nivå - har koll på vilka substanser som är dopingklassade. Det är ditt - och bara ditt - ansvar att du inte får i dig preparat som inte är tillåtna.
Tobbe går vidare – men stannar inom ”basketfamiljen”
Efter sex år som förbundskoordinator och ytterligare närmare tio år som konsult med regionverksamheten, går Torbjörn Lyrström vidare till nya utmaningar.
Driftstopp profixio
På grund av en serveruppdatering så kommer Profixio att drabbas av ett driftstopp tisdagen 17 december kl. 12.00-12:30.