Skip to content
 

Från landslagsspelare till mentor och förebild

Nyhetsartikel

Publicerad 2024-07-16

Kalis Loyd, en välkänd figur inom svensk basket, har spelat 43 seniorlandskamper för Sverige. Hon har också spelat collegebasket i USA och varit professionell spelare i Rumänien, Italien, Frankrike och Spanien. Ursprungligen från Malmö och med Malbas som moderklubb, bestämde sig Kalis efter säsongen 2022-2023 för att avsluta sin spelarkarriär och satsa på nya utmaningar.

En imponerande karriär

Efter college inleddes en tioårig professionell karriär i Europa, där det blev spel i Rumänien, Italien, Frankrike och Spanien. Hon vann Champion of France LF2 2022 och var finalist i den franska cupen 2018. Hennes karriär har dock inte varit utan utmaningar; en säsong i Spanien avbröts i förtid på grund av personliga skäl relaterade till coachens ledarstil och dess påverkan på hennes mentala hälsa och hon har gått igenom en väldigt lång rehabperiod efter att två gånger dragit av samma hälsena 2016 och 2017. Trots tuffa perioder har hon visat en enorm vilja och styrka till att ta sig tillbaks till att spela på hög nivå.

Kalis har även representerat Sverige i åtta år och deltagit i två EuroBasket (2019 och 2021) med topp 8 placeringar i båda samt i kvalet till OS 2020. Hennes erfarenheter från både landslag och klubbspel har gett henne en djup förståelse för sporten och vad som krävs för att nå toppen.

Basketresan tog fart i Malmö och ledde till USA, där blev det collegebasket och studier vid Lamar University. Där blev hon snabbt en av skolans mest framstående spelare, satte flera rekord och mottog många utmärkelser. Hon blev skolans all-time leading scorer och fick sin tröja pensionerad, vilket är ett bevis på hennes insatser på skolan.

Ny roll som mentor

Efter sin aktiva spelarkarriär har Kalis antagit rollen som mentor för damer U20-landslaget, ett uppdrag initierat av Maria Modig, ungdomslandslagsansvarig. I den här rollen undersöker Kalis hur ett mentorsprogram kan utformas och har arbetat nära spelarna, både digitalt och på plats under EM. Syftet är att förstå deras behov och erbjuda stöd under deras resa inom ungdomslandslaget.

“Vi är otroligt glada över att ha Kalis med oss i denna roll,” säger Maria Modig. “Hennes erfarenhet och engagemang är ovärderligt för våra unga spelare.”

Stöd på och utanför planen

Huvuduppgiften är att vara en synlig förebild och bidra med sin erfarenhet och kunskap. Fungera som ett bollplank för spelarna, hjälper dem att se saker ur olika perspektiv och är där för att lyssna utan att påverka deras speltid eller coachernas syn på dem. Kalis förmedlar även feedback från spelarna till coacherna för att skapa en dialog och ökad förståelse.

“Jag vill att tjejerna ska känna att de har stöd både på och utanför planen,” säger Kalis. “Det är viktigt att de inte behöver bära på något tungt och att de kan använda mig som ett bollplank.”

Projektet startade digitala träffar mellan Kalis och spelarna i maj, och sen har hon varit med på landslagssamlingarna efter. Hon är med på det mesta för att kunna observera och lära känna spelarna som individer. Hon har också skapat en “stuga” i lobbyn där spelarna kan komma och prata med henne utan att behöva boka tid. Detta ger dem möjlighet att diskutera allt från matchresultat till personliga frågor och få råd från hennes professionella erfarenheter.

Maria Modig, ungdomslandslagsansvarig, understryker vikten av ett mentorprogram för att stödja unga spelare: “Ett mentorprogram är avgörande för att ge våra talangfulla unga spelare inte bara stöd på planen utan också utanför. Det handlar om att skapa en trygg miljö där spelarna kan utvecklas inte bara som idrottare utan också som individer. Kalis Loyd är en fantastisk förebild som kan dela med sig av sin erfarenhet och vägleda våra spelare på deras resa mot sina mål.”

Spelarna positiva

Tilda Trygger och Tiffany Barbosa, nyss hemkomna från U20-EM, delar sina upplevelser. Tilda betonar Kalis engagemang och individuella stöd: “Absolut har jag fått användning av Kalis som mentor. Hon är väldigt engagerad i oss som basketspelare och som personer. I början av sommaren hade hon individuella samtal med alla spelare för att lära känna oss bättre. Det var alltid frivilligt och väldigt positivt ur min synvinkel.”

Tiffany uppskattar möjligheten att öppet diskutera olika livs- och karriärresor och kommenterar: “Användningen av Kalis var bra och nyttig. Hon är någon man kan öppna sig till och prata med om vad som helst, vilket var intressant eftersom man ofta inte får höra om den typen av resa hon har gjort.”

Båda lyfter fram mentorskapets värde i att erbjuda en oberoende röst och ett subjektivt perspektiv, vilket är avgörande för deras personliga och sportsliga utveckling. Tilda understryker: “Jag tror att behovet av mentorskap inom idrotten är större än vad man tror. Kalis var ett bra val eftersom många kan relatera till hennes erfarenheter. Hon erbjuder en oberoende person att prata med, vilket är skönt när man inte vill diskutera saker med coachen.” Tiffany tillägger: “Mentorskapet är behövligt. Det är bra att ha någon att prata med som inte är en kompis eller coach. Fördelarna inkluderar att få höra saker ur ett subjektivt perspektiv och att lära sig om den mentalitet som krävs för att nå sina mål.”

De båda anser också att öppna samtal med både beröm och kritik, samt fokus på mental välbefinnande, är kritiska för lagets samt individens framgångar. Tilda poängterar: “Det är viktigt att ha samtal där både beröm och kritik ges. Positiv kritik är minst lika viktig som negativ. Det borde också pratas mer om mental ohälsa bland ungdomslandslagen.” Tiffany håller med och tillägger: “Det är viktigt att prata om mentalt välbefinnande i klubbarna, att ha teori och samtal. Spelarna ska känna att de har någon att vända sig till och ingen ska känna sig ensam.”

Skillnader i Spelarutveckling

Hon har observerat stora skillnader mellan dagens spelare och när hon själv var i samma ålder. Framförallt ser hon sociala medier som en stor distraktion och påpekar hur lätt det är att jämföra sig med andra. Hon betonar vikten av tålamod och att förstå att idrottskarriären är ett maraton, inte en sprint. Träning, målsättning och välmående är nyckelfaktorer för långsiktig framgång.

“Sociala medier är en stor distraktion idag,” säger Kalis. “Det är viktigt att förstå att saker tar tid och att idrottskarriären är ett maraton, inte en sprint.”

Livet efter basketen

Efter att ha avslutat sin spelarkarriär har Kalis funnit nya sätt att hålla sig sysselsatt. Hon har studerat på distans och bott i Japan med sin basketspelande man, vilket har varit ett spännande äventyr. Trots detta har hon alltid vetat att hon ville förbli involverad i basketvärlden. När Maria Modig föreslog rollen som mentor kände Kalis att det var helt rätt steg att ta.

“Livet har rullat på bra,” säger Kalis. “Men efter ett halvår började jag bli lite uttråkad. Jag visste hela tiden att jag ville vara involverad inom basketen, men inte på vilket sätt. När Maria föreslog denna roll kändes det helt rätt.”

Framtiden

Under året som gått sedan hon slutade spela har Kalis insett vikten av att förbereda sig för livet efter karriären, vare sig det handlar om studier eller nätverkande. Hon uppmuntrar andra att våga fråga personer inom intressanta områden och att acceptera att det är okej att börja om när man avslutar sin idrottskarriär.

“Den största insikten är att man borde försöka förbereda sig,” säger Kalis. “Det är viktigt att våga fråga folk som är i positioner man är intresserad av och att acceptera att man börjar om när man väl slutar.”

Framåt hoppas Kalis kunna fortsätta arbeta med spelare runt om i Sverige med fokus på mental träning och att hjälpa dem att uppnå sina mål. Hon har även andra projekt på gång och funderar på att bli kommentator, vilket hade varit en ny utmaning.

“Jag ser fram emot att fortsätta jobba med unga spelare och hjälpa dem att sätta upp och uppnå sina mål,” säger Kalis. “Och kanske ge mig in i att vara kommentator, vilket skulle vara riktigt spännande.”

Dröm stort

Kalis råd till sitt yngre jag skulle vara att acceptera att det finns saker utom ens kontroll och att dessa inte definierar en som spelare. Hon uppmuntrar unga spelare att våga drömma stort trots eventuellt motstånd från omgivningen.

“Ett tips till en ung Kalis skulle vara att våga drömma stort,” säger hon. “Trots att folk kanske inte tror på en.”

Kalis Loyd har genom hela sin karriär visat en enorm dedikation och stort hjärta för basket, och nu fortsätter hon att inspirera och stötta nästa generation spelare genom sitt arbete som mentor. Hennes resa är ett tydligt bevis på att vilja och hårt arbete kan leda till stora framgångar, både på och utanför planen.

Kalis Loyds Karriär

Lamar University

– All-time leading scorer (free throws made, free throws attempted, games played)
– Tröjan pensionerad
– Cardinal Hall of Honor
– 3x First Team All-Conference
– 2x All-Academic Team
– Babe Zaharias Award winner 2012

Klubbar

2013 Sepsi Sic, Rumänien
2014 TGB, Frankrike
2015 Arras Artoise Basket, Frankrike
2016 Basket Landes, Frankrike
2017 Flammes Carolo, Frankrike
2018 GEAS Milano, Italien
2019 Ensino Lugo, Spanien
2020 Clarinos Teneriffa, Spanien
2020-2023 TMB Toulouse Metropole Basket, Frankrike

Mer från Svensk Basket

Senaste nyheterna

Nyhetsbild

Sekunddrama när Sverige slår Tyskland

Ludvig Håkanson sätter sin signaturtrea, Chris Czerapowicz sänker matchens viktigaste straffkast och Sverige tar — till slut — en matchavgörande retur som ramar in en magisk kväll på Hovet. 

Nyhetsbild

Världsmästarna kommer till Hovet

På fredag kommer ett av världens bästa landslag till Stockholm och möter Sverige i kvalet till EuroBasket 2025. Stämningen lär vara på topp i ett knökat Hovet — och frågetecknena är många i Tyskland. 

Nyhetsbild

Adam Engström – ny i herrlandslagets coachstab

Adam Engström, med en gedigen bakgrund inom svensk basket både som spelare och coach, har nu tagit steget in i herrlandslagets coachstab. Med erfarenheter från allt ifrån ungdomslag i Blackeberg till seniorbasket på internationell nivå, är han redo att bidra till Sveriges fortsatta framgångar.

Nyhetsbild

För dig som missade den digitala träffen för U14 och U15 coacher

Missade du den digitala träffen i oktober för U14 och U15 coacher? Lugn, nu kan du se träffen i efterhand och dessutom läsa en sammanfattning från träffen.

Vi använder data i form av cookies (kakor) för att analysera trafik på vår webbplats. Genom att dela informationen om användningen till våra analyspartners kan vi förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer och anpassa dina val på vår sida om datahantering och cookies.

läs mer om cookies

Förklaring nödvändiga cookies

Förklaring statistikcookies