Carina Forell tar plats i IWBF Europes utvecklingskommission
Nyhetsartikel
Publicerad 2024-12-09
Carina Forell, en välkänd profil inom svensk basket, har nyligen blivit inbjuden att delta i IWBF Europes utvecklingskommission. Med en lång och framgångsrik karriär inom både traditionell och rullstolsbasket, ser hon fram emot att bidra till sportens utveckling på europeisk nivå.
En passion för basket från unga år
Hennes resa inom basket började redan i fjärde klass, när hon fick möjlighet att träna under den ikoniske Brahecoachen Pelle Ottevik. “Jag fastnade direkt och blev en riktig hallråtta” säger hon. Trots en korsbandsskada vid 15 års ålder, som satte stopp för hennes egen spelarkarriär, fortsatte hon att engagera sig i sporten genom att döma, träna yngre spelare och arbeta inom Svenska Basketbollförbundet.
Från landslagskoordinator till rullstolsbasket
1997 började hon arbeta som landslagskoordinator på Svenska Basketbollförbundet, där hon främst arbetade med ungdomslandslagen innan hon övergick till seniorlandslagen. “Jag har varit del av cirka 250 landskamper med olika landslag och var en del av organisationskommittén för Eurobasket 2003” berättar hon.
Hennes intresse för rullstolsbasket väcktes tack vare dottern Louise, som själv är framgångsrik inom sporten. “Jag föll pladask för rullstolsbasketen. Det är så kul, samma men ändå något helt annat,” säger hon. Hennes engagemang har varit en del i ”återuppbyggnaden” av SBL Rullstol, den svenska rullstolsligan.
En prestigefylld inbjudan
Att bli inbjuden till IWBF Europes utvecklingskommission är en stor ära. “Att bli tillfrågad av Irene Sloof att vara en del av utvecklingskommissionen är för mig stort och jag är stolt. Att få möjlighet att påverka och driva det jag brinner för i ett större forum känns spännande,” säger hon. Hon ser fram emot att arbeta med Irene, som har ett imponerande CV fyllt med Paralympic-, VM- och EM-medaljer med det nederländska damlandslaget.
Framtidsvisioner och utmaningar
Hon har en tydlig vision för rullstolsbasketens framtid i Europa, med särskilt fokus på de skandinaviska länderna. “Vi står inför ungefär samma utmaningar: bli fler, skapa bra utbildningar och hantera ekonomin” förklarar hon. Hon ser fram emot att driva initiativ som ger kvinnliga spelare bättre möjligheter till spel och utveckling, samt att öka allmänhetens intresse för rullstolsbasket.
I Sverige har SBL Rullstol återhämtat sig efter några tuffa år och består nu av fem stabila lag. “Min dröm är att även människor utan funktionsnedsättning ska få upp ögonen för rullstolsbasket. I Tyskland spelar många ‘gångare’ rullstolsbasket bara för att det är så kul och bra träning,” säger hon.
Rekrytering av unga spelare
En av de största utmaningarna inom rullstolsbasket är att rekrytera unga spelare. “Vi måste vara en attraktiv, välkomnande och rättvis sport” säger hon. Hon ser potential i att arrangera nybörjarläger där nya spelare kan träna och spela tillsammans, samt att starta nya klubbar eller integrera rullstolsbasket i befintliga klubbar.
Med hennes passion och erfarenhet är framtiden för rullstolsbasket i Sverige och Europa ljus. Hennes nya roll inom IWBF Europes utvecklingskommission kommer utan tvekan att bidra till sportens fortsatta utveckling och framgång.
Mer från Svensk Basket
Senaste nyheterna
Finalklart i Svenska cupen Dam
Efter två jämna semifinalsserier är det nu finalklart i Svenska Cupen Dam.
Carina Forell tar plats i IWBF Europes utvecklingskommission
Carina Forell, en välkänd profil inom svensk basket, har nyligen blivit inbjuden att delta i IWBF Europes utvecklingskommission.
Spännande semifinaler i Svenska Cupen
Nästa vecka är det dags för semifinaler i Svenska Cupen. Lagen möts i ett dubbelmöte där sammanlagda poängen räknas.
Klart för omgång 4 USM U15 och U16
I helgen spelades U15- och U16-SM omgång 3 runt om i Sverige. Se hur det gick via länkarna under respektive årgång samt vilka lag som gått vidare till omgång 4.