Bakom Kulisserna: Möt Samir Jones, Team Manager för Herrar U18
Nyhetsartikel
Publicerad 2024-07-24
Spelare och coacher är centrala för våra ungdomslandslag i basket, men bakom dem står en mängd viktiga personer som bidrar till lagens framgångar. Under de kommande veckorna kommer vi att utforska dessa avgörande roller. Först ut är Samir Jones, som representerar våra team managers som dedikerar sina somrar åt att stötta ungdomslandslagen på alla möjliga sätt.
Samir Jones har en lång och fascinerande resa inom basketen. Från att börja som spelare i Solna, där han fann sin passion för sporten, till att bli tränare och nu team manager för herrarnas U18-landslag. Hans karriär har sträckt sig över mer än halva livet och gett honom en bred erfarenhet inom svensk basket.
“Mitt basketäventyr började som spelare i Solna,” säger Samir. “Från spelare gick jag över till att bli tränare och har nu varit det i över 20 år.” Under sin tid som tränare har Samir också arbetat i olika administrativa roller inom basketen, bland annat för Solna, Polisen, Svenska Basketbollförbundet och Stockholms Basketbollförbund.
En viktig person i Samirs tränarkarriär var Per Källman, som tidigt involverade honom i landslagen. “Per uppskattade hårt och engagerat arbete, vilket gav mig möjlighet att lära mig och växa,” berättar Samir.
Steget till team manager
Det var en slump som ledde Samir till rollen som team manager. Christer Stjernborg behövde hjälp med att flytta möbler och under arbetet frågade han Samir om han var intresserad av att bli team manager för ett landslag. “Jag svarade instinktivt nej, men samma kväll började jag fundera mer på det och blev nyfiken,” minns Samir. Efter att ha ställt några följdfrågor och pratat med Maria Modig, bestämde han sig för att ta rollen.
“Jag minns särskilt hur jag under mitt första EM skickade ett meddelande till Maria där jag skrev: ‘Säg inget till mina barn eller flickvän, men det här är det roligaste jag gjort i sommar,'” säger Samir med ett leende.
Vad gör en team manager?
Som team manager ser Samir till att allt det praktiska fungerar smidigt för laget. Bokar resor, har kontakt med turneringsarrangörer och svarar på frågor från spelare och föräldrar. Under ett mästerskap är hans arbete särskilt intensivt. “Jag strävar efter att göra coacherna och spelarnas vardag så positiv som möjligt, uppmärksamma spelare som inte får spela så mycket och arrangera sidoaktiviteter för spelarna för att motverka hotelltristessen,” förklarar han.
Främsta ansvarsområden
Samirs främsta ansvarsområden inkluderar planering, allt praktiskt som behöver fixar innan och på plats, kommunikation och att skapa en positiv miljö för laget. Han har även startat en Facebook-grupp för spelare och anhöriga, där han delar information och uppdateringar om vad som händer bakom kulisserna.
Arbete mellan samlingarna
Mellan samlingarna är arbetet som team manager långt ifrån stillastående. Samir ägnar mycket tid åt att planera och förbereda för kommande läger och turneringar. “Jag håller kontakten med spelare och deras familjer, ser till att logistiken är på plats och arbetar med att förbättra våra rutiner,” säger han. Det är också en tid för att utvärdera och reflektera över tidigare samlingar och identifiera områden för förbättring. “Det är viktigt att alltid sträva efter att bli bättre och att kunna erbjuda gruppen bästa möjliga förutsättningar,” tillägger han.
En typisk dag under ett europeiskt mästerskap
En typisk dag under EM är full av planering och anpassning till oförutsedda händelser. “Vid ett mästerskap fick jag delta i tre sjukhusbesök, medan vid ett annat behövdes inga sådana besök alls,” säger Samir. Han berättar också om en gång när en spelare glömde sin matchtröja på hotellet. “Tio minuter innan matchstart hade spelaren sin tröja och kunde bidra till att vi säkrade en plats i semifinalen.”
Det ska vara roligt och givande
För Samir är personkemin med tränaren och ledarna viktig. “Om jag ska investera mycket av min sommar och semester, vill jag att det ska vara roligt och givande,” säger han. Han har haft turen att arbeta med coacher som Sergi Brugué Garcia och andra som har gjort det värt arbetsinsatsen.
Största utmaningarna
Att hantera oförutsedda händelser är en av de största utmaningarna i rollen som team manager. Allt från glömd utrustning på hotellrum, förseningar i resandet eller i extrema fall som min kollega Karolina Larsson på damer u16-landslaget fick uppleva förra sommaren. Laget hade landat på en liten flygplats, två timmar från spelorten. Arrangören hade tagit fel på ankomstdagen, så det fanns ingen som hämtade laget. I extrem hetta fick de sitta utanför flygplatsen med begränsad möjlighet att handla, medan Karolina försökte lösa situationen.
Genom att vara flexibel och snabbfotad, så får man hitta lösningar på de problem som uppstår.
Samarbete underlättar
I den krävande rollen som team manager är stressiga situationer oundvikliga. “Stress är något som alla måste hantera på sitt eget sätt,” säger Samir. För honom är det viktigt att inte hålla allt inom sig. “Att prata med andra, ventilera sina tankar och känslor är avgörande,” tillägger han.
En viktig del av stresshanteringen är samarbetet och samtalen med andra team managers. Alla team managers har både en WhatsApp-grupp och en Teams-kanal där de kan utbyta erfarenheter och hjälpa varandra. Detta nätverk är ovärderligt för att hantera den höga stressnivån som uppdraget kan medföra. Genom att dela sina utmaningar och lösningar med varandra, kan de skapa en stödjande gemenskap som gör att de känner sig mindre ensamma och mer rustade att möta stressiga situationer.
Vara en del av något större
Ett av de större sportsliga minnena är när Herrar U18-landslaget vann EM-guld 2022 “Det var en enorm känsla av stolthet och glädje att se spelarna ta hem guldet,” minns Samir. Tyvärr missade han firandet efter matchen. “En spelare fick oturligt nog ta en tur till akuten, så vi missade firandet direkt efter matchen. Men att se spelarnas lycka och veta att jag hade varit en liten pusselbit till deras framgång var belöning nog,” berättar han.
För Samir är det i slutändan ändå människorna som har gjort störst intryck. “Att se hur relationer utvecklas och att få lära känna både spelare, ledare och föräldrar är det som ger mig mest glädje,” säger han. De små stunderna av gemenskap och värme är det som verkligen gör jobbet speciellt. “Basket har alltid varit mer än bara en sport för mig, det är en gemenskap, en familj,” säger han. Den passionen har drivit honom genom alla de utmaningar och belöningar som karriären har fört med sig.
Framtiden i rollen
När det kommer till framtiden ser Samir fram emot att fortsätta sin roll och möta nya utmaningar. “Att vara team manager är en roll som ständigt utvecklas och kräver att man anpassar sig till nya situationer,” säger han. Han hoppas kunna fortsätta bidra till svensk baskets framgångar och ser fram emot att stödja och utveckla framtidens spelare. “Det är en spännande tid för svensk basket och jag är stolt över att vara en del av den,” avslutar han.
Samir är en nyckelspelare inom svensk basket, och hans arbete som team manager för herrarnas U18-landslag visar på hans engagemang och passion för sporten. Med en sådan dedikation och erfarenhet är det ingen tvekan om att han kommer att fortsätta vara en viktig del av svensk baskets framtid.
Tips till en framtida team manager
För den som vill bli team manager för ett ungdomslandslag, är planeringsförmåga och multitasking viktiga egenskaper. “Du kommer att behöva hålla koll på detaljer kring logistik, resor och scheman, vilket kräver både organisation och flexibilitet,” säger Samir. Han poängterar också vikten av engagemang och att vara beredd att lägga ner mycket tid på uppdraget.
Skillnader mellan dagens spelare och tidigare generationer
Basketvärlden har förändrats avsevärt över åren. Samir reflekterar över skillnaderna mellan dagens spelare och hans egen generation:
“Dagens spelare har tillgång till en enorm mängd information via Internet. De kan nå experter och ta del av avancerade träningsprogram med ett klick. Det gör att de är mycket mer medvetna om vad som händer i basketvärlden,” säger Samir.
Kommunikationen har också förändrats markant. “Tidigare räckte det med muntliga meddelanden från tränaren om träningstider och matcher. Nu krävs det e-post, sociala medier och möten för att hålla alla uppdaterade. Spelare är idag ofta mer beroende av sina föräldrar för att hålla koll på scheman,” förklarar han.
Trots dessa förändringar menar Samir att det inte var bättre förr. “Varje generation har sina egna utmaningar och fördelar. Det viktiga är att vi anpassar oss och använder de nya möjligheterna för att hjälpa spelarna att utvecklas,” avslutar han.
Framtiden för svensk basket
Han ser optimistiskt på framtiden för svensk basket. “Vi har så mycket talang och potential i våra unga spelare och det handlar om att ge dem bästa förutsättningarna att lyckas, både på och utanför planen,” säger Samir. Genom sin roll som team manager hoppas han kunna fortsätta stödja och se nästa generation av basketstjärnor nå sin potential.
Tips till en ung Samir
Samir har också några tips till sitt yngre jag som basketperson. “Basket-Sverige är mycket större än bara din egen klubb. Din roll och din klubb är en del av en större helhet och näringskedja,” säger han. Det är viktigt att förstå att det finns mycket att lära av andra, både spelare och ledare, som kanske gör saker på ett annorlunda sätt än du är van vid. “Du behöver inte nödvändigtvis byta klubb för att dra nytta av detta – men var öppen för att ta del av andras erfarenheter och insikter,” tillägger han. Bygg relationer, lär av dem som har varit i branschen längre, och var nyfiken på hur andra hanterar utmaningar och möjligheter. Det kan ge dig värdefulla perspektiv och hjälpa dig att utvecklas både som spelare och person.
En typisk dag för en team manager
Avresedag:
- Handla mellanmål till alla
- Samling på Arlanda:
○ Dela ut kläder
○ Äta lunch
- Transfer från flygplats till hotell:
○ Möta upp arrangörsrepresentant
○ Hålla i lagmöte (praktiska saker, representera Sverige mm)
○ Äta mellanmål
○ Samla in allas pass (behövs senare)
- Hotell:
○ Checka in
○ Hantera eventuella problem med trasiga sängar, ostädade rum, mm.
- Träning (se nedan för träningsrutiner)
- Middag
Matchdag:
- Frukost
- Handla mellanmål
- Scouting (coacherna går igenom med spelarna)
- Träning
- Lunch
- Mellanmål
- Match (se nedan för matchrutiner)
- Middag
- Samling
- Skicka morgondagens schema
Matchfri dag:
- Frukost
- Anordna lagaktivitet
- Lunch
- Scouting
- Träning
- Middag
- Eventuell lagaktivitet
- Skicka morgondagens schema
Träningsrutiner:
- Vänta på klartecken att få gå in
- Passa till spelare som vill skjuta in sig
- Fotografera till Facebook-gruppen
- Planera/skriva på datorn
- Fylla vattenflaskor som tömts
- Lämna hallen i tid
Matchrutiner:
- Synka med hallvärd
- Passa till spelare som vill skjuta in sig
- Hålla ordning på bänken
- Tillsammans med fysio:
○ Fylla vattenflaskor som tömts
○ Under timeout och period, dela ut handduk och flaska
○ Peppa och stötta laget
Schemalagda aktiviteter att ha koll på:
- Individuell fotografering
- Tekniskt möte med alla ländernas team managers
- Lagfotografering
- Avslutningsceremoni
Mer från Svensk Basket
Senaste nyheterna
Ordförande har ordet | DECEMBER
Året går mot sitt slut och det är dags att summera 2024. Vilket år för svensk basket!
Dopinglistan 2025 på svenska
Det är viktigt att du som idrottar - oavsett på vilken nivå - har koll på vilka substanser som är dopingklassade. Det är ditt - och bara ditt - ansvar att du inte får i dig preparat som inte är tillåtna.
Tobbe går vidare – men stannar inom ”basketfamiljen”
Efter sex år som förbundskoordinator och ytterligare närmare tio år som konsult med regionverksamheten, går Torbjörn Lyrström vidare till nya utmaningar.
Driftstopp profixio
På grund av en serveruppdatering så kommer Profixio att drabbas av ett driftstopp tisdagen 17 december kl. 12.00-12:30.