Skip to content
 

En resa från Skärholmen till Filippinerna

Nyhetsartikel

Publicerad 2024-08-10

Felix Lemetti har haft en fascinerande basketkarriär som tagit honom från Skärholmen i Stockholm till basketarenor i Filippinerna. Hans resa är en inspirerande berättelse om hängivenhet, utveckling och strävan efter att nå nya höjder.

Bakgrund och uppväxt

Han föddes och växte upp i Skärholmen, en förort söder om Stockholm. Det var tidigt i hans barndom som basketintresset väcktes, inspirerat av en dagislärare som visade upp sin förmåga att snurra bollen på fingret och dunka. Det blev en omedelbar passion för honom, och 2007 började han spela i JKS Basket i Bredäng. När han var runt 11-12 år flyttade han över till Fryshuset Basket, där han snabbt blev en del av en talangfull grupp spelare. Han spenderade även somrarna på Fryshuset, vilket gjorde övergången till klubben smidig och naturlig.

Tiden i Sverige

Felix har många minnen från sin tid i Sverige, en period som var fylld med både framgångar och värdefulla erfarenheter. Hans lag var inte bara talangfullt utan också mycket framgångsrikt, vilket ledde till att de vann flera prestigefyllda tävlingar. Bland dessa kan nämnas Scania Cup, SM, Stockholmsserien och en rad internationella turneringar där de mötte de bästa lagen från Nordeuropa. Dessa segrar var inte bara en bekräftelse på lagets skicklighet utan också en källa till stor glädje och stolthet för honom.

Det är inte enbart segrarna som står ut som de mest värdefulla minnena. Han värderar den tid han fick tillbringa med sina lagkamrater både på och utanför planen. “De där åren med laget var verkligen speciella” säger han. “Vi hade en fantastisk grupp, och det var inte bara basketen som förenade oss utan även det starka band vi skapade genom alla våra gemensamma erfarenheter.” Dessa relationer var avgörande, och många av hans lagkamrater är fortfarande en viktig del av hans liv idag.

Han minns också den gemenskap och det stöd han fick under dessa år. “Vi var som en stor familj. Det var många sena kvällar på träningar, men också de små stunderna av skratt och gemenskap som verkligen gjorde tiden speciell.” Att vara en del av ett sådant sammansvetsat lag har haft en djupgående påverkan på honom, både som spelare och som person.

Felix beskriver också den känsla av tillhörighet och motivation som han upplevde under dessa år. “Det var en tid när vi verkligen var på topp, och det var inspirerande att vara en del av det. Det gav mig en stark grund att bygga vidare på och har verkligen format den jag är idag.”

Sammantaget var uppväxten i Sverige inte bara en period av framgångar på basketplanen, utan också en tid av personlig utveckling och värdefulla relationer. Dessa erfarenheter och vänskaper har varit en viktig del av hans utveckling och fortsätter att påverka positivt i hans karriär och liv.

College i USA

Att åka till college i USA var alltid ett alternativ Felix hade övervägt under sina ungdomsår i Sverige. Möjligheten att kombinera studier med en hög nivå av basket var väldigt lockande, särskilt eftersom det fanns mycket intresse från skolor i USA efter internationella turneringar med Fryshuset och ungdomslandslaget. Övergången till college blev smidig, då han redan hade gjort ett år på high school och hade en viss aning om vad han kunde förvänta sig. Hans första år på Fairfield University blev en positiv upplevelse med en bra situation, vilket underlättade anpassningen.

Under sin tid på college lärde han sig otroligt mycket, både på och utanför planen. Storleken och den atletiska förmågan på Division 1-nivå var något han inte hade stött på tidigare, vilket krävde att han snabbt anpassade sig. Det innebar att träna, äta, sova och återhämta sig på ett helt nytt sätt än vad han hade gjort innan. Han fick lära sig att anpassa sin spelstil efter lagets behov och göra det han kunde för att spela så mycket som möjligt.

Utanför planen var det en tid av personlig tillväxt. Han behövde ta ansvar för sina studier, bo själv för första gången och lära känna nya människor från olika bakgrunder. Denna period blev en viktig lärdom i att växa upp och hantera livet på egen hand. Allt som allt var hans tid i USA otroligt lärorik; han utvecklades både som spelare och som person.

Filippinerna

När möjligheten att spela i Filippinerna dök upp såg han det som en chans att utforska en ny marknad för basket och att fortsätta sin professionella karriär. “Jag har alltid varit fascinerad av den stora passion och det intresse som basketen väcker i Filippinerna. Att få spela här är en dröm som jag haft länge,” säger han. Den enorma kärleken till basket i landet lockade honom, och han såg det som en möjlighet att etablera sig som en framstående spelare på en ny och dynamisk arena.

Felix beskriver den filippinska ligan som en unik erfarenhet. “Spelstilen här är annorlunda, och det är en fantastisk utmaning att anpassa sig till den. Jag ser verkligen fram emot att bidra med min spelstil och lära mig av de lokala talangerna.” Han uppskattar också den varma välkomnandet han fått från både lagkamrater och supportrar. “Att komma hit och känna det stöd och engagemang som folk visar för basket är otroligt motiverande. Det ger mig ännu mer energi att ge mitt bästa varje gång jag är på planen.”

Efter att ha deltagit i PBA-draften och fått chansen att spela i Filippinerna, är han besluten att göra ett betydande avtryck. “Jag vill visa vad jag kan och bevisa för mig själv och alla andra att jag kan vara en av de bästa spelarna här. Det är en spännande möjlighet och jag är verkligen taggad på att ta mig an den här nya utmaningen,” avslutar han.

Spelstil och utveckling

Han beskriver sin spelstil som en “playmaker”. Hans snabbhet och kvickhet är centrala delar av hans spel, och han fokuserar mycket på att skapa möjligheter både för sig själv och sina lagkamrater. Under åren har han arbetat hårt för att utveckla sitt skott och sin förmåga att skapa egna lägen från dribbling. Denna utveckling har gjort honom ännu mer effektiv på planen och bidragit till hans framgångar.

Influenser och förebilder

Felix betonar vikten av de personer som har haft en stor påverkan på hans liv och karriär. Hans föräldrar har spelat en avgörande roll och varit en konstant inspirationskälla med sitt outtröttliga stöd och uppoffrande engagemang. Deras tro på honom och deras insatser för att möjliggöra hans drömmar har varit en grundpelare i hans framgångar.

Bland tränare har Magnus Wihlborg, hans senaste tränare på Fryshuset, varit en särskild influens. Magnus kom in i Felix liv mitt under sista året på Fryshuset och var först assisterande coach innan han blev en nära vän och mentor. Han har haft en djupgående inverkan på Felix både på och utanför planen. Magnus har varit en konstant stödperson, från att hjälpa till med extra träningar och rehabilitering efter skador, till att ge skjuts och erbjuda värdefulla råd om både basket och livet i allmänhet. Hans stöd var särskilt viktigt när Felix kämpade med att återfå sitt självförtroende efter en mindre framgångsrik säsong, och det var en stor anledning till att Felix valde att återvända till Fryshuset Basket efter college.

Felix nämner också betydelsen av alla hans lagkamrater och vänner som har pushat honom att bli bättre och inspirerat honom att vara en bättre människa. Genom åren har han haft förmånen att spela med många talangfulla och hängivna spelare som har bidragit till hans utveckling både som basketspelare och som person. Dessa relationer har inte bara varit professionellt givande utan också personligt berikande.

I det större perspektivet har Felix också haft nytta av att följa och studera professionella spelare som han sett upp till, både inom och utanför Sverige. Deras arbetsmoral, tekniska färdigheter och sätt att hantera press har gett honom värdefulla insikter och motivation att fortsätta sträva efter att förbättra sig. Dessa förebilder har hjälpt honom att forma sin egen spelstil och sin inställning till sporten.

Sammanfattningsvis har Felix Lemetti haft en rad viktiga influenser och förebilder som har bidragit till hans framgångar. Från familjens stöd och tränarnas engagemang till lagkamraternas uppmuntran och professionella spelare som inspirerat honom, har dessa faktorer varit avgörande för hans utveckling och fortsatta framgång på basketplanen.

Framtidsplaner

Han har höga ambitioner för sin framtid inom basketen. Vill fortsätta spela på hög nivå så länge han kan och göra ett betydande avtryck i Filippinerna. Han är fast besluten att bevisa för sig själv och andra att han kan vara en av de bästa spelarna i ligan.

Balans och råd

Att balansera basket med det privata livet är något han fortsätter att arbeta med. Han har lärt sig att inte låta dåliga prestationer påverka hans personliga liv och har funnit att det är viktigt att ha intressen och hobbyer utanför basketen för att kunna koppla av. Som han själv uttrycker det, “Att kunna skilja på basket och det privata livet har varit en stor lärdom för mig. Det är lätt att låta en dålig träning eller match påverka humöret, men jag har lärt mig att analysera vad som gick fel och sedan släppa det. Det är viktigt att inte låta sporten ta över hela ens liv.”

Felix har funnit att en effektiv strategi för att hålla balansen är att utforska andra intressen och hobbyer. “Att ha något att koppla av med utanför basketen ger mig en chans att ladda om och återfå fokus. Det är viktigt att ha något annat att se fram emot och att kunna koppla bort från sporten ibland” säger han. Genom att engagera sig i olika aktiviteter kan han hitta balans och hålla en sund mental inställning.

Hans råd till unga spelare är att arbeta hårt men också att ha kul. “Det är självklart att man måste jobba hårt för att nå sina mål, men det är den glädje och passion man känner för spelet som verkligen gör skillnad. De bästa spelarna är de som älskar det de gör och ser fram emot att bli bättre varje dag,” betonar han. För Felix är det viktigt att alltid ha roligt på planen, eftersom han presterar som bäst när han njuter av spelet. “Jag spelar som bäst när jag har kul där ute, så det är något jag alltid strävar efter varje dag.”

Genom att hålla denna balans och lära sig att njuta av spelet, har han kunnat utvecklas både som basketspelare och som person.

Karriären så här långt:

JKS Basket – 2006-2011

Fryshuset Basket – 2011-2015

Montverde Academy 2015-2016

Fryshuset Basket 2017-2018

Fairfield University – 2018-2019

AIK Basket – 2019-2020

Salt Lake Community College – 2020-2021

University of Nebraska Omaha – 2021-2022

Southern Utah University – 2022-2023

Fryshuset Basket – 2023-2024

Rain or Shine Elasto Painters – 2024-

Mer från Svensk Basket

Senaste nyheterna

Nyhetsbild

En resa från Skärholmen till Filippinerna

Felix Lemetti har haft en fascinerande basketkarriär som tagit honom från Skärholmen i Stockholm till basketarenor i Filippinerna. Hans resa är en inspirerande berättelse om hängivenhet, utveckling och strävan efter att nå nya höjder.

Nyhetsbild

Dags för Herrar U16:s EM-slutspel

Femte landslaget att spela ungdoms-EM den här sommaren är Herrar U16, som spelar i Division B. Här hittar du allt du behöver veta inför mästerskapet.

Nyhetsbild

En dag i livet som content creator: Hanna - bakom kameran med ett leende

Välkommen till vår artikelserie där vi får en inblick i arbetet bakom kulisserna hos vårt dedikerade content crew som dokumenterar och sprider kärleken till svensk basket. De senaste tre åren har våra sociala medier vuxit med minst 13 000 följare per år, och sedan vi införde vår content strategi i november 2020 har vårt totala antal följare ökat med hela 130%. Under 2024 har vi hittills i snitt publicerat 16 inlägg per dag, vilket innebär ett inlägg ungefär var 1,3 timme. Denna tillväxt och vårt engagemang på sociala medier är resultatet av ett hårt arbetande team, och i denna serie får vi lära känna tre av de personer som står bakom vår framgång: Hanna Karlsson, Joel Rosén och Isac Solinaw. Först ut är Hanna. 

Nyhetsbild

Dags för Damer U18:s EM-slutspel

Fjärde landslaget att spela ungdoms-EM den här sommaren är Damer U18, som spelar i Division B. Här hittar du allt du behöver veta inför mästerskapet.

Vi använder data i form av cookies (kakor) för att analysera trafik på vår webbplats. Genom att dela informationen om användningen till våra analyspartners kan vi förbättra din användarupplevelse. Du kan läsa mer och anpassa dina val på vår sida om datahantering och cookies.

läs mer om cookies

Förklaring nödvändiga cookies

Förklaring statistikcookies