Unik karriär – från spelare till elitdomare i både 5×5 och 3×3
Nyhetsartikel
Publicerad 2024-12-05
Charlie Lundgren har både spelat basket på hög nivå och är en aktiv elitdomare inom 3×3 och 5×5. Med erfarenheter från avgörande matcher i SBL Herr och damfinalen i Södertälje, samt en växande internationell domarkarriär, är han en av få i Sverige med expertis inom båda formaten. Här berättar han om sin väg från spelare till domare och hur basketen blivit en central del av hans liv.
“Min pappa tvingade mig till mina första basketträningar när jag var runt 10 år. Det var verkligen tvång på den tiden. För precis som för nästan alla unga pojkar i Malmö var det fotboll som var den stora passionen”, berättar Charlie. Basketen tog snabbt över Charlies drömmar, och det dröjde inte länge innan hans nya engagemang ledde till medgångar. “Jag minns särskilt hur hela skolklassen spelade basket varje rast och att vi nådde Skånefinalen i skol-SM både i femte och sjätte klass, trots att jag var den enda som spelade basket”.
Någonstans där la Charlie fotbollshandskarna på hyllan och sov med basketboll i stället. ”Helt ärligt var Robin Olsen (landslagsmålvakt) i klassen överlägset bättre på fotboll redan då och en stark orsak till klassens basketframgångar”, utvecklar Charlie.
Vägen från spelare till domare
Under tonåren växte Charlies kärlek för basket ännu mer. Han blev snabbt en “gymråtta” som spenderade varje ledig stund i sporthallen. Det var inte bara spelet som lockade honom; Charlie engagerade sig också som coach, domare och satt i sekretariatet på alla möjliga divisionsmatcher i Malmö. Att döma basket var till en början bara ett sätt att få lite extra pengar och samtidigt vara nära sporten han älskade.
Säsongen 2011/2012 spelade Malbas i Basketettans Final4 efter att ha dominerat serien med 21 vinster av 22 möjliga. Basketligan hade fortsatt ekonomiska krav och Charlies spelarkarriär började ifrågasättas. Egentligen var det nog snarare masterstudier i nationalekonomi som krävde mer och mer tid och tanken på att fortsätta som spelare blev alltmer osannolik. “Jag insåg att jag inte kunde fortsätta jaga en dröm som kanske inte skulle leda någonstans,” erkänner Charlie. “Jag var rädd att hamna i en situation där jag skulle vara ‘broke ballin’.”
Han har en ovanlig karriär inom basketen, där han både har spelat i de högre serierna och är fortsatt en aktiv elitdomare inom 5×5 samt 3×3. Som exempel på hans domarerfarenhet kan nämnas att han dömde den avgörande damfinalen i Södertälje förra året samt i slutspelet i SBL Herr. Denna kombination av spelare till domare gör hans karriär både spännande och unik, då han är en av få, om inte den enda, med kompetens inom både 3×3 och 5×5.
Charlie hade svårt att se sig själv som domare till en början, men när han väl tog steget, öppnades nya möjligheter. Domarrollen blev inte bara ett sätt att hålla kontakten med sporten han älskade, utan även ett nytt sätt att utvecklas och bidra till basketen. “Att vara elitdomare är ingen hobby, men det görs på fritiden och det kommer med sina utmaningar, men det är just de utmaningarna som gör det så utvecklande och roligt.” förklarar han.
Inträde på den internationella scenen
2014 kom Charlie med i elitdomargruppen och fick döma i Sveriges högsta serier. Samma sommar kan man säga att hans resa mot att döma internationellt började. SBBF fick detta år möjligheten att skicka 10 volontärer till herrarnas basket-VM i Spanien. Att få vara så nära den absoluta eliten och bevittna match efter match från sidlinjen väckte något inom honom. “Där och då väcktes en dröm”, reflekterar Charlie.
Erfarenheten blev en språngbräda till att sommaren efter arbeta med SBBF 3×3 tour. ”Sedan dess har jag deltagit i de flesta 3×3-turneringarna i västra och södra Sverige, ofta som domare”, berättar han. Hans erfarenheter från dessa turneringar ledde till att han sommaren 2023 blev erbjuden att delta i en FIBA-licensieringskurs under den europeiska olympiska sommarturneringen i Slovenien – en milstolpe i hans domarkarriär.
Skillnader mellan 3×3 och 5×5 basket
I 3×3 finns det ingen tid för att slappna av – en målbild är att matchbilden ska vara snabb och spännande. “En 10-minuters utslagningsmatch i 3×3 kan vara lika intensiv som de sista två minuterna i en jämn 5×5-match, fast utan timeouten för att flytta bollen,” förklarar Charlie. “Trots att det är färre spelare på planen, är alla spelare involverade i ”aktiva” match-ups, vilket ställer högre krav på domarnas mekanik, vem tittar på vad” säger han. Charlie nämner också att FIBA 3×3 är mer transparent när det gäller fokusområden och tolkningar. “Det har lett till att spelarna i Sverige ibland är bättre på vissa regler än de domare som hoppar in för att döma en turnering om året”, påpekar han.
Utmaningar
“En av de största utmaningarna har varit att hantera intensiva matcher, särskilt när det är rivaler som Grekland och Turkiet som möts”, berättar Charlie. Dessa matcher, även på U23-nivå, kan vara lika intensiva och känsloladdade som seniormatcher, vilket ställer höga krav på domarnas förmåga att hålla huvudet kallt och fatta snabba beslut.
En avgörande faktor i hans utveckling har varit handledningen från Jasmina Juras, som dömde herrfinalen i OS. “Hennes tydlighet har varit ovärderlig”, säger Charlie. Vägledningen har inte bara förbättrat hans färdigheter, utan också gjort det lättare att döma internationellt än på hemmaplan. Att dessutom kunna analysera matcher i realtid via Youtube under dagen har gett honom och hans domarlag omedelbar feedback, vilket har varit avgörande för att förbättra prestationer under dagen.
Svensk vs internationell 3×3-basket: utrymme för tillväxt
Trots att 3×3-basketen växer i Sverige, finns det fortfarande stora skillnader jämfört med den internationella scenen. “I Sverige finns det bara ett fåtal lag som spelar den typen av 3×3-basket man ser internationellt”, säger Charlie. Han förklarar att vissa taktiska element som byten vid varje spelavbrott, take-fouls eller specifika 3×3-set plays, som är standard på högre nivå internationellt, ännu inte är lika utbredda i Sverige.
Charlie ser möjligheter för utveckling, särskilt på ungdomsnivå, där 3×3 kan användas som ett verktyg för att utveckla viktiga färdigheter som spelarna kan ta med sig till 5×5-basketen. “I 3×3 lär sig spelarna att ständigt vara ett hot och skapa sitt eget skott under en oupphörligt kort skottklocka”, förklarar han. Dessutom tycks det ju nu vara på tapeten att spelarna ska hantera handchecking och ett fysiskt försvar – och det är något 3×3 verkligen kan bidra med.
Förberedelser
Att vara väl förberedd är nyckeln till framgång som domare, särskilt när det kommer till internationella uppdrag. Charlie förklarar att FIBA har krav på sina domare, från månatliga digitala prov med lika delar videoanalyser och regeltester. “Utöver det hålls det minst ett digitalt seminarium varje månad, året runt”, säger han. För Charlie, vars 3×3-säsong ofta sammanfaller med den svenska “off-season”, är det viktigt att hålla sina kunskaper och färdigheter skarpa. “Jag ser också på Masters-turneringarna via YouTube och håller lite kontakt vid större turneringar med mina kollegor genom WhatsApp”, tillägger han.
Framtida ambitioner och mål
Charlie har en vision för sin framtid inom basketen, och 3×3-basketen spelar en betydande roll i den visionen. “Mitt främsta mål är att fortsätta vara på planen och tycka att det är utmanande och kul”. 3×3-basket har en unik tillgänglighet, med många evenemang som spelas utomhus och på dagtid, vilket gör sporten speciell för Charlie. “Det är den basketform som min son känner bäst till, och att han förknippar den med musik och utomhusspel gör det hela ännu roligare”, tillägger han med ett leende. För Charlie representerar 3×3 en dynamisk och intensiv form av basket som har potential att växa stort, särskilt om internationella framgångar kan uppnås. “Lyckas vi bara internationellt så kan det säkert lyfta, det är säkert bara att kolla på den resan beachvolleybollen kommer att ta nu”, säger han.
En annorlunda dynamik
“Det viktigaste som basketdomare är att utföra en rättvis bedömning, behålla matchkontroll och uppnå ett så bra matchflöde som möjligt, i den ordningen”, förklarar Charlie. I 3×3-basket kommer man som domare inte ifrån spelarna, och den höga musiken som spelas under matcherna bidrar också till den unika stämningen. Den beskrivna atmosfären ställer högre krav på domarens ”vocal support” och att kort och koncist gå vidare.
Charlie ser det som en fördel att lagen ofta hänger kvar kring planen under hela dagen, vilket ger domarna möjlighet att bygga en bättre förståelse och relation med spelarna mellan matcherna. “Varje match har sin egen karaktär i båda formerna, men i 3×3 är det troligt att du som spelare möter samma domare igen inom samma dag, vilket kanske påverkar spelarnas beteende och relationen till domaren,” tillägger han. Denna kontinuitet i mötena kan både stärka och utmana relationen.
Utveckling av 3×3 i Sverige: Potentialen för tillväxt
Trots att 3×3-basketen växer i Sverige, finns det fortfarande mycket att göra för att nå den nivå som finns internationellt. Charlie lyfter fram att Svenska Basketbollförbundet (SBBF) har gjort ett fantastiskt jobb med att öka synligheten för sporten, särskilt genom sociala medier och marknadsföring. “Kolla bara på teamet med Joel och Hanna som får vartenda deltagare att byta profilbild efter sommaren” säger han. Dessutom har NOCCOs specifika engagemang för landslagen och 3×3 touren bidragit till sportens ökade synlighet. Men för att verkligen få sporten att växa behövs ett starkare samarbete med föreningarna. Charlie betonar vikten av att integrera 3×3 i 5×5-träningen för att hjälpa spelarna att utveckla viktiga färdigheter som skottkreativitet och att hantera fysiskt spel. Han ser också potential i att skapa kontinuerliga ligor utanför touren och kanske inte bara i Stockholm. “Det är viktigt att fler förstår vikten av att använda sig av FIBAs community och skapa sina turneringar på play.fiba3x3.com för att ge rankingpoäng” föreslår Charlie.
Råd till aspirerande domare
“Mitt bästa råd är att fortsätta spela och döma parallellt så länge du kan” säger Charlie. Att ha en basketkompis att döma tillsammans med kan göra stor skillnad och hjälpa dig att stanna kvar i sporten. När det sedan är dags att ta nästa steg i din utveckling som domare, finns det inget bättre sätt än att se så mycket basket som möjligt. “3×3-matcher sänds ofta live och är alltid gratis på Youtube, så ta chansen att hitta någon att diskutera om dem med” rekommenderar Charlie. Charlie understryker också vikten av att verkligen bry sig om hur arbetet utförs och att alltid behålla lugnet, oavsett situation. “Att hålla sig lugn är avgörande för att lyckas som domare, särskilt i basket där tempot är högt och besluten måste fattas snabbt” säger Charlie. Med rätt attityd och en stark vilja att lära sig kan aspirerande domare inte bara utvecklas, utan också nå långt inom sporten.
Mer från Svensk Basket
Senaste nyheterna
Carina Forell tar plats i IWBF Europes utvecklingskommission
Carina Forell, en välkänd profil inom svensk basket, har nyligen blivit inbjuden att delta i IWBF Europes utvecklingskommission.
Spännande semifinaler i Svenska Cupen
Nästa vecka är det dags för semifinaler i Svenska Cupen. Lagen möts i ett dubbelmöte där sammanlagda poängen räknas.
Klart för omgång 4 USM U15 och U16
I helgen spelades U15- och U16-SM omgång 3 runt om i Sverige. Se hur det gick via länkarna under respektive årgång samt vilka lag som gått vidare till omgång 4.
Unik möjlighet för ungdomscoach - FIBA utbildning
Svenska Basketbollförbundet öppnar nu upp för ansökningar till nästa omgång av FIBA Europe Coaching Certificate (FECC).