RF:s visselblåsartjänst
Om RF:s visselblåsartjänst
I en förening ansvarar medlemmarna och, ytterst, den valda styrelsen för att föreningen följer idrottsrörelsens värdegrund. Därför ska visselblåsartjänsten normalt inte användas för ärenden som handlar om avvikelser från värdegrunden. I första hand kan en medlem som misstänker avvikelser från värdegrunden alltid vända sig föreningens styrelse.
Det kan dock finnas känsliga ärenden då man inte vill eller vågar berätta den normala vägen, men ändå vill göra sin röst hörd. Genom visselblåsartjänsten erbjuder Riksidrottsförbundet en möjlighet att konfidentiellt kommunicera misstankar om avvikelser från värdegrunden inom idrotten. Tjänsten är viktig för att minska risker och för att upprätthålla förtroendet för hela idrottsrörelsens verksamhet.
Visselblåsarmeddelanden kan lämnas öppet eller anonymt.
När kan jag använda visselblåsartjänsten?
Du kan använda visselblåsartjänsten för att uppmärksamma allvarliga risker som kan skada personer inom idrotten, idrotten som organisation, samhället eller miljön – och då du samtidigt upplever att du inte kan vända dig till din förening.
Visselblåsarärenden kan exempelvis handla om:
- ekonomiska oegentligheter
- matchfixing
- övergrepp
- trakasserier
- doping
Visselblåsningar om doping eller matchfixing kan även hanteras via dopingtips.se och minmatch.se.
Obs! Du kan inte använda visselblåsartjänsten för att uttrycka missnöje med en förening, arbetsgivare inom idrotten eller relaterade frågor. Sådana ärenden ska du ta upp med föreningens styrelse, aktuellt specialidrottsförbund, arbetsledare eller chef eftersom de inte kan behandlas som visselblåsarärenden.
En person som skickar ett meddelande genom visselblåsartjänsten behöver inte ha bevis för sin misstanke. Inga anklagelser får dock göras med syfte att skada eller med vetskap om att anklagelsen är falsk.
Så här hanteras ditt meddelande
För att trygga din anonymitet hanteras tjänsten av en extern part WhistleB, Whistleblowing Centre, whistleb.com. Kommunikationskanalen är krypterad och lösenordsskyddad.
Alla meddelanden behandlas konfidentiellt.
Rapportering i Sverige: Personuppgifter om lagöverträdelse behandlas enbart för nyckelpersoner eller personer i ledande ställning, i enlighet med Datainspektionens riktlinjer.